Nudging i CS

Nudging.

Client: Bente Schiødt & afd. C, sengeafsnittet

Date: May 19, 2015

Categories:

Dette lille sideprojekt blev lavet i samarbejde med Bente, som blev inspireret til at afholde det efter et foredrag med Pelle (indsæt resten af navn). Bente ville gerne undersøge, om servering i en suppeterrine fremfor de sædvanlige kantiner, havde en effekt på hvilken suppe/ hvor meget suppe der blev spist af de forskellige typer der tilbydes ved sengeafsnit C. Ønsket om undersøgelsen stammet også fra Bentes (og vores) opfattelse af, at buffet gerne må serveres penere, for at på den måde øge pre-oral stimulans, med det formål at patienterne indtager mere næring under deres sygehusophold.

Den valgt terrine rommet 2liter, og holdt desværre varmen dårligere end kantinen. Billede af terrinen og kantinen ses ovenover. Vi obsereverede udenfra spisestuen, da plejepersonale følte det var for indtrængede at vi sad inde i spisestuen.

Excel data for nudging-projektet i CS ses her.

Da der kun er blevet obsereveret 7 dage, med stor udskiftning af patienter, stor varians i de tilbudte supper og lune retter, er data heri ikke tjekket for statistisk signifikans, og anvendes blot som en markør på hvad, vi har set. Udover data på selve nudgingen, har projektet givet anledning til meget anden feedback til køkkenet, menuplanlægger, specialkost og transportkæden generelt. Desuden peger vores observationer på, at Cs generelt har en meget stor overbestilling,og derved også et meget stor madspild.

Efter at nudging-observationerne var afsluttet og data opsamlet, holdt vi et lille info-møde med de ansatte i afdelingen onsdag 27/5. Her fortalte jeg om de data, jeg havde fundet og la fokus på at vi ikke kunne sige noget definitivt omkring dem, men at det ser ud til at være en tendens til valg af den nudgede suppe, hvorfor vi vil anbefale servering af den legerede suppe i en “penere” terrine. Hertil fortalte Bente om de muligheder vi har fundet med Bendt Brandt, som hun vil gå videre med. Susanne fortalte hertil om temperaturproblemerne med den nuværende terrine.
Videre fortalte vi om mulig ændring i opsætning af buffeten, sålædes at de lune retter og supperne står først, med rugbrød og pålæg efterfølgende. Desuden kommenterede vi på det faktum at kørestolbrugere har svært ved at læse menuen på væggen, hvorfor vi vil lave disse med større font og bedre synlighed. De ansatte virket klare på at lave ændringer og øge fokuset på at nudge patienterne til madvalg, samt til at være dygtigere med at afspritte deres hender inden de forsyner sig.


 

Yderligere observationer fra nudging

04.05.15: Mange patienter i dag (30+), spisestuen er helt fyldt op. En kantine med flydende kost har veltet i madvognen. Salaten er serveret i en stor kantine, hvilket gør at den “flyder” i væske. Der savnes bedre skiltning af menu og retter.

05.05.15: Anretter klar suppe i terrinen. Den legerede suppe bliver oplevet som meget salt af patienter (noget som er en genrel oplevelse af maden på denne afdeling, da mange har saltrestriktioner i deres hverdagskost). Igen er der meget dræssing i salaten, som giver overflødig væske og mindre appetitlig udseende.

06.05.15: Der er blevet produceret en ekstra portion risengrød til TSV kost, noget som er unødvendig da CS altid bestiller risengrød. Der er meget få patienter i afdelingen denne dag.

08.05.15: Lamperne i spisestuen hænger for lavt, flere patienter har kommet til at crashe hovedet i dem. Der savnes menuplan i øjenhøjde for patienter i kørestol.

12.05.15: Der er diskussioner mellem chauffører og afhæntere af madvogne, de mener rækkefølgen på vognerne er forkert, hvilket chaufførene mener er køkkenets fejl. Tomatsuppen er populær hos nogle patienter, to afdem forsyner sigto gange. En patient siger at hun er meget glad for maden og dens anretning, da den giver apetit og smager rigtig godt. En patient siger han er glad for maden, men at den er for kold ved servering.

13,05.15: Der er gennemføret temperaturmåling på basis af feedback dagen inden.

I kantine

  • kl 11:00 – 88 grader
  • kl 11:50 – 80,2 grader
  • kl 12:40 – 61,5 grader

I terrine

  • kl 11:00 – 87 grader
  • kl 11:50 – 79,2 grader
  • kl 12:40 – 44,4 grader

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*